Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


palánta készítés

2010.01.15

Január és Február

Itt az ideje a palánta előkészítésének!

 

Kis cserepekben az ablakpárkányon, vagy mondjuk tejes ládába az ablak előtt a legideálisabb nevelgetni a palántáinkat, úgy, hogy sok fényt kapjanak. Ha cserepekben vannak a magok, én úgy szoktam, hogy egy tasak magot elosztok néhány cserépbe, jól beöntözöm és üveg lapocskát teszek rá, vagy nylon is megteszi,hogy mielőbb megkezdődjön a csírázás. A magoknak állandó nyirkos talaj és pára, meleg szükséges. Abban az esetben ha több pici palántaágyas tálcába szórunk magot, a tejes ládába fektetjük és az egész ládára megfelelő méretű üveget helyezünk.Ügyelni kell arra, hogy naponta legalább fél órára felnyitva kell hagyni, hogy levegőzzön.

Kép

Vethető már ilyenkor a fejes káposzta , saláta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, paprika, paradicsom, és zeller mag. 

Locsoláshoz a hagyományos virág permetező palack felel meg a legjobbanKép, éppen csak meg kell szentelgetni őket, így nem mossa ki a földből a magot.

Nem beszéltem még a földről. 1:1 arányban használok virágföld és normál homokos talaj keverékét. De ha csak sima kerti földbe vetjük  az is megfelelő. 

 

Kép Amikor már 3-5 cm-esek a sarjacskák, már lassan hanyagolhatjuk a fedőt is. Szépen lassan megnőnek és úgy március derekán már pikírozhatjuk is. 

Mi az a pikírozás? A szépen megnyúlt csíráinkat szálanként átültetgetjük nagyobb cserepekbe, majd így nevelgetjük tovább. Nagyobb helye lesz a gyökérnek bojtosodni.

Áprilisban ezek a zöldségek kiültethetőek a végleges helyükre.De mielőtt kiültetnénk, legalább két héttel előtte szoktatni kell őket a kinti levegőhöz, azaz naponta ki kell rakni őket, fokozatosan növelve az időtartamot, éjszakára pedig az elején beszedjük.

Kép Kép Vettem a Lidl-ben palánta nevelő sátrat. Ez a legjobb megoldás az éjszakáztatásnak, április végén már ebben nem fáznak meg. Nappal pedig védi az égető nap sugaraitól a leveleket. Hamarosan végleges helyükre ültethetem a paprikáimat, paradicsomokat.

Folyamatában fotókkal illusztrálom az írást!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.